2 & 7 april 2023: Passieconcert ‘Membra Jesu nostri’ (Buxtehude)

Op zondag 2 en vrijdag 7 april 2023 bracht Mnemosyne weer twee Passieconcerten. We voerden Buxtehudes Membra Jesu Nostri uit, onder begeleiding van een 9-koppig barokconsort.

Organist en componist Dietrich Buxtehude (ca. 1637-1707) wordt gezien als een van de meest invloedrijke componisten van de 17e eeuw, al is hij vooral bekend geworden als voorloper van J.S. Bach, die een groot bewonderaar van hem was. Behalve orgelcomposities schreef Buxtehude ook vocale werken, waarvan Membra Jesu Nostri het bekendste is.

Membra Jesu nostri patientis sanctissima “de meest heilige ledematen van onze lijdende Jezus” is een cyclus van zeven hymnen, elk gericht op een ander lichaamsdeel van Christus aan het kruis: zijn voeten (ad pedes), knieën (ad genua), handen (ad manus), zij (ad latus), borst (ad pectus), hart (ad cor) en hoofd (ad faciem). Aan de middeleeuwse teksten, die worden toegeschreven aan de dichter Arnulf von Löwen (ca. 1200-1250), voegde Buxtehude bijbelcitaten als motto toe.

In tegenstelling tot de worsteling van Christus die in de latere passiemuziek vooral benadrukt wordt, is de sfeer in Membra Jesu Nostri juist berustend en contemplatief. De stijl wordt gekenmerkt door een combinatie van Duitse en Italiaanse invloeden. Naast de afstandelijke maar heldere klanken die typerend zijn voor de Lutherse koralen uit die tijd, komt de expressieve kracht van Venetiaanse muziek naar voren in treffende dissonanten en pakkende tekstverwerking.

Met medewerking van:

Titus Beentjes – theorbe
Suus Bijleveld – viool
Ben Bults – viola da gamba
Ellen de Graaff – violone, viola da gamba
Hieke van Hoogdalem – cello, viola da gamba
Dik Plattel – viola da gamba
Pauline Schenck – orgel
Juun Voorhoeve – viola da gamba
Aal Wilson - viool

Reacties zijn gesloten.