Dirigenten

Wolfgang Lange

Wolfgang Lange studeerde hobo bij Han de Vries (Amsterdam), Gerhard Turetschek (Wenen, cum laude) en Christian Schneider (Keulen, Konzertfach).  Hij was freelance hoboïst in diverse binnen - en buitenlandse (kamer)orkesten, en is medeoprichter van het Helios Ensemble. Na een inspirerende tijd in het voormalige Oost-Duitsland besloot hij de studie koordirectie te volgen bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam. Deze studie vervolgde hij aan de Hogeschool voor Muziek in Tilburg, waar hij in 2003 zijn Master’s Degree behaalde.  Hij volgde orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar, met wie hij vanuit zijn studie in Wenen samenwerkte, aan het Hans Swarowsky Instituut (Milaan). Hij nam privélessen bij Timo Nuoranne, bij wie hij stages liep bij het Fins Radio Kamerkoor in Helsinki.

Wolfgang was als koorlid verbonden aan het Bachkoor Holland en Oude Muziek Koor (Arnhem) o.l.v. Daniel Reuss, en als projectzanger aan Studium Chorale en de Bach-Academie o.l.v. Philippe Herreweghe. Hij was leerling zang bij o.a. Ronald Klekamp, Geert Berghs, Robert Luts, Xenia Meijer. Zijn huidige zangdocent is Harry van Berne.

Met het Helios ensemble realiseerde Wolfgang samen met het professionele Helios Koor verschillende producties en cd-opnames. In 2007 voerde hij met ‘Helios’ de wereldpremière uit van Als je weet waar ik ben zoek me dan van Gábor Tarján, en van Daan Mannekes Cantique de Pascal in een nieuwe, door Bart Visman geïnstrumenteerde versie, Double. Daan Manneke componeerde in zijn opdracht voor het ‘Helios’ Trajectoire, een grand motet voor koor en ensemble. Het ‘Helios’ gaf daarvan de eerste uitvoering in 2007.

Naast dirigent van Mnemosyne is Wolfgang ook dirigent van het Gelders Bach Collegium (Apeldoorn), dirigent en artistiek leider van het Luna Kamerkoor (projectkoor, Utrecht), en werkt hij sinds 2015 voor Studio Dagny als dirigent van koorcursussen in de zomerperiode. Sinds 2019 is hij de vaste dirigent van Projectkoor Gelderland, en sinds april 2022 de nieuwe artistiek leider van het Noordelijk Bach Consort (Groningen).

Met zijn koren bouwt hij door zeer gevarieerde programmering een uitgebreid repertoire op. Hij zorgt regelmatig voor verschillende Nederlandse premières, waaronder een eerste versie van Eric Whitacre’s I thank you God for most this amazing day, Joby Talbot’s meesterwerk Path of Miracles en Alec Roth’s fascinerende Earthrise. Hij verzorgde de eerste live uitvoering van Johann Heinrich Rolles Matthäuspassion sinds 1752, en diens Lukaspassion sinds 1747.

Reacties zijn gesloten.