Het koor

Kamerkoor Mnemosyne bestaat uit ongeveer vijfentwintig geoefende zangers, en wordt geleid door dirigent Wolfgang Lange. Het koor staat bekend om zijn transparante, warme koorklank en veelzijdige programmering. We zingen muziek uit verschillende stijlperiodes (vaak a capella), met veel aandacht voor werken uit de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Samenwerkingen

Mnemosyne werkt graag en regelmatig samen met andere musici. In het huidige meerjarenprogramma 'Tussen licht, duisternis en licht' gaat het koor samenwerkingen aan met instrumentalisten, orkesten, componisten en andere koren. Mnemosyne heeft ook meegezongen in producties van andere gezelschappen, waaronder het Nederlands Blazersensemble (Matthäus Passion) en het Gelders Orkest (Die Fledermaus, Don Giovanni, Le Nozze di Figaro)

Oprichting en geschiedenis

Mnemosyne is opgericht in 1987 door Caroline Westgeest, en heeft ruim 20 jaar onder leiding gestaan. Caroline is met het koor de uitdaging aangegaan om grenzen te verleggen en niet alleen het bekende koorrepertoire ten gehore te brengen. Dit leverde programma's op met veel hedendaagse composities en composities in opdracht. In 2011 werd Caroline opgevolgd door Simone Pannes. Met haar zong Mnemosyne in 2012 een concert in de serie 'NL-muziek is vurrrrrukkuluk', met muziek van oude en nieuwe Nederlandse en Vlaamse componisten. In 2013 nam Koen van der Meer het stokje over van Simone. In 2017 nam hij afscheid met een uitvoering van Ein deutsches Requiem (Brahms) ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Mnemosyne. Sindsdien leidt Wolfgang Lange het koor. Onder zijn leiding heeft Mnemosyne zijn warme koorklank verder ontwikkeld en voert het koor twee keer per jaar een veelzijdig concertprogramma uit. 

In het verleden heeft Mnemosyne deelgenomen aan korenfestivals in binnen- en buitenland, waaronder het Nederlands Koorfestival (2005; eerste plaats in de categorie kamerkoren), het Internationale Bachfestival (2004), en het internationale festival Musica Sacra (2006). In 2015 werd het koor door de KRO geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Euroradio Choral Competition in Duitsland (zesde plaats). 

Μνημοσύνη

Mnemosyne is de tante van Zeus en moeder van de negen muzen ter bescherming van zang, andere kunsten en wetenschap. Mnemosyne betekent in het Grieks ook 'herinnering' - zou er kunst kunnen bestaan zonder?

Reacties zijn gesloten.