Het koor

Kamerkoor Mnemosyne

Kamerkoor Mnemosyne is een vocaal ensemble dat gevestigd is in Nijmegen. Het koor bestaat uit ongeveer vijfentwintig ervaren
zangers. Het koor zingt muziek uit verschillende stijlperiodes, vaak a capella, met veel aandacht voor muziek uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Op dit moment staat het koor onder leiding van Wolfgang Lange.

Oprichtingkoorportret4

Kamerkoor Mnemosyne werd in 1987 opgericht door Caroline Westgeest en heeft tot eind 2011 onder haar bezielende leiding gestaan. Het koor heeft landelijke bekendheid verworven dankzij de bijzonder transparante, warme koorklank en de veelzijdige programmering. Het koor is meermaals te beluisteren geweest tijdens radio-uitzendingen. Ook zijn er vele optredens geweest in het buitenland.

Festivalskoor2

Mnemosyne heeft in het verleden regelmatig deelgenomen aan korenfestivals in binnen- en buitenland. Zo nam het koor in februari 2005 deel aan het Nederlands Koorfestival, een landelijk concours voor koren uit verschillende categorieën. In de competitie voor kamerkoren eindigde Mnemosyne op de eerste plaats. In het voorjaar van 2004 heeft Mnemosyne in het kader van het Internationale Bachfestival een concertreis gemaakt naar Leipzig. In juni 2006 was het koor als ambassadeur van de Nederlands-Vlaamse muziekcultuur uitgenodigd voor het internationale festival Musica Sacra in Zuid-Duitsland. In 2014 heeft Mnemosyne een concert gegeven op het Nederlands Festival Gregoriaans in Ravenstein.

Wedstrijden

Door de KRO werd Mnemosyne geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen in de door de European Broadcasting Union georganiseerde Europese korenwedstrijd. Het koor drong door tot de halve finale en eindigde als zesde.

Veelzijdige programmering

koor3Kamerkoor Mnemosyne treedt niet altijd alleen op. Natuurlijk wordt er vaak samengewerkt met vocale solisten en instrumentalisten. Daarnaast is het koor soms te horen in producties van andere gezelschappen. Met het Gelders Orkest werden bijvoorbeeld de opera’s Die Fledermaus van J. Strauss jr. en Don Giovanni en Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart uitgevoerd. In 2010 zong Mnemosyne het zelden uitgevoerde stuk Rubáiyát van L. van Delden (voor koor, twee piano’s en slagwerk, 1948). In 2013 trad Mnemosyne in de Vereeniging op met Meneer en Mevrouw Jansen in de familieconcertserie ‘Anders dan anders’.

‘Mnemosyne’

Mnemosyne is de tante van Zeus en moeder van negen muzen ter bescherming van zang, andere kunsten en wetenschap. Mnemosyne betekent in het Grieks ook ‘herinnering’ – zou er kunst kunnen bestaan zonder?

Reacties zijn gesloten.