31 oktober & 7 november 2021: ‘Nachtlied’

We mogen weer!

Na een stilte van twee jaar biedt Kamerkoor Mnemosyne u het a-capella programma ‘Nachtlied’ aan met werken gerelateerd aan Allerzielen. Op 31 oktober en 7 november zingt Mnemosyne onder leiding van dirigent Wolfgang Lange koormuziek uit de renaissance, twintigste- en eenentwintigste-eeuwse muziek met een vergelijkbaar idioom, waarin verstilling en expressie elkaar afwisselen. Gemeenschappelijke thema’s in de stukken zijn ‘verlies en verdriet om de (naderende) dood’, maar ook de ‘hoop voor de toekomst’ die daarna komt.

Op Allerzielen wordt in de liturgie het overlijden herdacht binnen de eigen kerkgemeente van familieleden, relaties en bekenden. Hierbij is ook altijd plaats voor de onbekende overledenen. In deze tijd denken we onder andere aan de slachtoffers van de covid-19 pandemie in Nederland en wereldwijd.

De programmatitel ‘Nachtlied’ is ontleend aan het fantastische motet van Max Reger, Nachtlied (1914), dat de weg weergeeft van de mens die de overgang maakt van het aardse naar het hemelse en in Gods handen rust, vrede en veiligheid vindt.

Het concert start en sluit met een Miserere op de boetepsalm van koning David. Aan het slot hoort u het bekendste der Misereres, dat van Allegri, dat de Sixtijnse kapel niet verliet totdat Mozart volgens de overlevering als tiener het optekende na het twee keer gehoord te hebben. Vanuit dit verstilde en mysterieuze stuk schreef de Schotse componist James MacMillan in 2009 zijn eigen contrastrijke versie met duidelijke verwijzing naar de bekende voorganger. Met dit stuk en een melodie die ongetwijfeld eenieder onder de huid gaat zitten wordt het concert geopend.

Het programma wordt gecompleteerd met werken als ‘The Blue Bird’ van Stanford, ‘Ave Maria’ van Paul Mealor en ‘Lux Aeterna’ van Edward Elgar, die met de vele stemdivisies leiden tot een rijk harmonisch klankpalet met een troostende werking.

31 oktober 15.30 uur, Vredebergkerk, Oosterbeek
7 november 15.30 uur, Antonius van Paduakerk Nijmegen

Entree €15; Kinderen t/m 14 jaar gratis
Reserveren via pr-commissaris@kamerkoormnemosyne.nl

NB: Kamerkoor Mnemosyne houdt zich aan de geldende coronamaatregelen. Voor concertbezoek is een coronatoegangsbewijs verplicht.

Reacties zijn gesloten.