31 maart & 19 april 2019: ‘Höret das Leiden’

Kamerkoor Mnemosyne start een nieuwe traditie van concerten in de passietijd in samenwerking met de Antonius van Paduakerk in Nijmegen.

Kamerkoor Mnemosyne brengt onder leiding van dirigent Wolfgang Lange op 31 maart en 19 april het passieconcert Höret das Leiden. Het centrale thema in alle stukken is het lijden van Jezus en van het Joodse volk, en de hoop en verzoening met God die daaruit volgen.

In dit programma verbindt Mnemosyne koorwerken uit renaissance en vroege barok met eenentwintigste-eeuwse muziek. Het concert begint met het Salve Regina van Arvo Pärt in de versie voor gemengd koor waarin traditiegetrouw om voorspraak van Maria bij God wordt gevraagd om het aardse lijden te kunnen verlaten.
Het programma vervolgt met de veelzeggende, expressieve zesstemmige Johannes Passion van Christoph Demantius waarin het lijdensverhaal van Christus wordt bezongen. De toepassing van polyfonie in de koorpassages is vergelijkbaar met de compositiewijze van Schütz en behoort tot de top van het koorrepertoire tot dan toe.
De zesstemmige Klaagzangen van Jeremiah behoren tot het beste dat Thomas Tallis geschreven heeft. Het werk bestaat uit twee delen waarvan tijdens dit concert het eerste deel wordt uitgevoerd. De teksten zijn afkomstig van vijf klaagliederen uit het oude testament waarin de dichter treurt over de verwoesting van het koninkrijk Juda en de stad Jerusalem, als straf van God voor de zonden van het Joodse volk.
Het indrukkende slot van dit concert, deel II en III van de Lamentations of Jeremiah, komt uit de pen van de hedendaagse Poolse componist Pawel Lukaszewski. Lukaszewski laat, net als Tallis, de vernietiging van Jerusalem als metafoor voor de dood van Christus, intact.

Gerie Daanen, accordeonist van internationale allure, begeleidt het koor bij het Salve Regina van Pärt. Daarnaast vertolkt hij een traditionele Bulgaarse ‘Sevdana’ voor accordeon solo.

Höret das Leiden Kamerkoor Mnemosyne zingt Pärt, Demantius, Tallis en Lukaszewski, o.l.v. Wolfgang Lange, m.m.v. Gerie Daanen (accordeon)
31 maart 15.30 uur, Dorpskerk Rheden
19 april 20.15 uur, Antonius van Paduakerk Nijmegen
Entree Rheden: collecte na afloop
Entree Nijmegen: €15; voorverkoop€13; via pr-commissaris@kamerkoormnemosyne.nl
Kinderen t/m 14 jaar gratis

Reacties zijn gesloten.