koen-van-der-meerKoen van der Meer

Momenteel dirigeert Koen van der Meer Mnemosyne. Op 14 april 2013 heeft hij het programma ‘To sing or not to sing’ met het koor uitgevoerd in de Vereeniging in Nijmegen. Daarna volgden verschillende concerten in thuisstad Nijmegen, maar ook deelnames aan verschillende festivals en concerten in Nederland, Rusland, Estland en Duitsland.

Koen van der Meer heeft filosofie en muziek gestudeerd in Saarbrücken (Duitsland), met als hoofdvakken piano bij Wilhelm Ohmen en muziektheorie bij Manfred Dings. Hij hield zich daarbij vooral bezig met oude muziek. Hij volgde meerdere masterclasses voor klavecimbel en directie, onder meer bij Jesper Christensen, Jörg Andreas Bötticher, Peter van Heyghen, Georg Grün, Dan-Olof Stenlund en Ayline Zylberajch.

In 2007 ontving Koen de Förderpreis Alte Musik des Saarländischen Rundfunks. Hij studeerde een jaar aan het Lemmensinstituut in Leuven (België); klavecimbel bij Kris Verhelst en koordirectie bij Erik van Nevel. Vervolgens sloot hij eind 2012 zijn studie koordirectie af bij Jos van Veldhoven aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Koen is dirigent van meerdere koren en vocaal ensembles, waaronder het Ensemble Noëma, het Erasmus Kamerkoor Rotterdam en Kammerchor Zweibrücken. Daarnaast is hij docent solfège, muziektheorie en stijlcompositie aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

 

Tot eind 2011 stond kamerkoor Mnemosyne onder leiding van oprichtster Caroline Westgeest. Met haar heeft Mnemosyne vele bijzondere
concerten gegeven in binnen- en buitenland. Eind 2012 voerde kamerkoor Mnemosyne onder leiding van Simone Pannes het succesvolle laatste concert in de serie NL-muziek is vurrrrrukkuluk uit; een concert met muziek van oude en nieuwe Nederlandse en Vlaamse componisten.

 

Caroline Westgeest

Caroline Westgeest studeerde koordirectie bij Cees Rotteveel en schoolmuziek aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. In 1990 behaalde zij het praktijkdiploma en in 1991 het einddiploma koordirectie (cum laude). Aan beide examens werd door Kamerkoor Mnemosyne medewerking verleend, o.a. in de Mis in A van J.S. Bach, het Gloria van Francis Poulenc en de Mis voor dubbelkoor van Frank Martin.

Samen met het koor is Caroline de uitdaging aangegaan om grenzen te verleggen en niet alleen het bekende koorrepertoire ten gehore te brengen. Dit heeft geresulteerd in programma’s waarin hedendaagse composities en composities in opdracht uitgevoerd worden. Diverse componisten droegen werk op aan Kamerkoor Mnemosyne en zijn dirigent. Zo waren er samenwerkingsprojecten met de Argentijns-Nederlandse componist Carlos Micháns en met Micha Hamel.