Dirigenten

Wolfgang Lange

Wolfgang Lange studeerde hobo bij Han de Vries, Gerhard Turetschek (Wenen, cum laude) en Christian Schneider (Keulen, Konzertfach). Hij was freelance hoboïst in diverse binnen – en buitenlandse (kamer)orkesten en is medeoprichter van het Helios Ensemble. Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn Master’s Degree behaalde. Hij volgde lessen orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan en nam privélessen en volgde stages bij o.a. Timo Nuoranne in Helsinki, dirigent van het Fins Radio Kamerkoor.

Wolfgang is dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble. Met dit gezelschap in combinatie met het professionele Helios Koor realiseerde hij verschillende producties en cd-opnames. In januari 2007 voerde hij met `Helios` de wereldpremière uit van Als je weet waar ik ben zoek me dan van Gábor Tarján en van Daan Mannekes Cantique de Pascal’ in een nieuwe, door Bart Visman geïnstrumenteerde versie, Double. Daan Manneke componeerde in zijn opdracht voor het Helios Trajectoire, een grand motet voor koor en ensemble. Het Helios gaf daarvan de eerste uitvoering in november 2007.

Wolfgang is naast dirigent van Mnemosyne ook dirigent van het Utrechts Kamerkoor, het Luna Kamerkoor (projectkoor, Utrecht) en het Gelders Bach Collegium (Apeldoorn). Met deze koren bouwt hij door zijn zeer gevarieerde programmering en uitgebreid repertoire op. Hij zorgt regelmatig voor verschillende Nederlandse premières zoals een eerste versie van Eric Whitacre’s I thank you God for this amazing day, Joby Talbot’s meesterwerk Path of Miracles, Alec Roth’s fascinerende Earthrise en een eerste live  uitvoering, sinds 1752, van de Matthäuspasssion van Johann Heinrich Rolle.

Wolfgang was als koorlid verbonden aan het Bachkoor Holland en Oude Muziek Koor (Arnhem) o.l.v. Daniel Reuss. Als projectzanger was Wolfgang verbonden aan Studium Chorale en de Bach-Academie o.l.v. Philippe Herreweghe. Hij was leerling zang bij o.a. Ronald Klekamp, Geert Berghs, Robert Luts, Xenia Meijer, Henk Gunneman en Hans Scholing. Als dirigent van koorcursussen in de zomerperiode is hij sinds 2015 werkzaam voor Studio Dagny (Fr.). Daarnaast werkt hij als interim dirigent voor het professionele Vocaal Ensemble Casuquo en als coach voor o.a. het barokensemble La Soranza.

Vorige dirigenten

Tot eind 2011 stond kamerkoor Mnemosyne onder leiding van oprichtster Caroline Westgeest. Met haar heeft Mnemosyne vele bijzondere concerten gegeven in binnen- en buitenland. Eind 2012 voerde kamerkoor Mnemosyne onder leiding van Simone Pannes het succesvolle laatste concert in de serie NL-muziek is vurrrrrukkuluk uit; een concert met muziek van oude en nieuwe Nederlandse en Vlaamse componisten.

In 2013 werd Simone opgevolgd door Koen van der Meer. Met Koen gaf Mnemosyne verschillende concerten in thuisstad Nijmegen, maar ook deelnames aan verschillende festivals en concerten in Nederland, Rusland, Estland en Duitsland. Op 30 september 2017 nam Koen afscheid met een prachtige uitvoering van Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms.

Caroline Westgeest

Caroline Westgeest studeerde koordirectie bij Cees Rotteveel en schoolmuziek aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. In 1990 behaalde zij het praktijkdiploma en in 1991 het einddiploma koordirectie (cum laude). Aan beide examens werd door Kamerkoor Mnemosyne medewerking verleend, o.a. in de Mis in A van J.S. Bach, het Gloria van Francis Poulenc en de Mis voor dubbelkoor van Frank Martin.

Samen met het koor is Caroline de uitdaging aangegaan om grenzen te verleggen en niet alleen het bekende koorrepertoire ten gehore te brengen. Dit heeft geresulteerd in programma’s waarin hedendaagse composities en composities in opdracht uitgevoerd worden. Diverse componisten droegen werk op aan Kamerkoor Mnemosyne en zijn dirigent. Zo waren er samenwerkingsprojecten met de Argentijns-Nederlandse componist Carlos Micháns en met Micha Hamel.

Reacties zijn gesloten.